Write what you are looking for and press enter to begin your search!
Meta släpper en uppdaterad version av det omåttligt populära fristående VR-headsetet Quest 2 — nu kommer Meta Quest Pro.
Vi närmar oss releasedatumet för Sonys nya VR-headset till PlayStation 5, PlayStation VR 2, och strax innan julhandeln drar igång lanserar nu Meta sin nya produkt i kategorin fristående VR-headsets; Meta Quest Pro.
Den nya Quest Pro från Meta ger oss många nya funktioner som är efterlängtade på VR-marknaden, kanske främst fokuserad rendering (foveated rendering), vilket innebär att headsetet spårar dina ögon och renderar i högre kvalitet just där du tittar. Internminnet är höjt till 128 GB och processorn är en uppgraderad Snapdragon XR2+ från Qualcomm.
Utöver det utökas IPD-omfånget — alltså det pupillavstånd som går att ställa in i headsetet — till 55-75 mm jämfört med tidigare 58-72 mm. Detta innebär att fler användare kommer kunna använda Quest Pro jämfört med tidigare.
Specifikationer:
Priset för Meta Quest Pro är satt till 19 496 kr för oss svenskar. För det priset ingår headset, två handkontroller, laddstation, frontskydd för headsetet, två små ljusblockerare, USB-C-kabel, nätadapter och putsduk.
Det finns flera olika tillbehör som kan användas för att förbättra upplevelsen ytterligare, bland annat en laddningsstation, dedikerade hörlurar och ett större ljusskydd så att du inte störs av din omgivning.
Tillbehören som finns att köpa till det nya VR-headsetet Quest Pro.
Det är bekymrande att tillbehör som dessa inte medföljer när du köper headsetet — speciellt om man ser till den höga prislappen. Jag förstår att ytterligare en laddstation kan vara ett tillval eftersom det inte är nödvändigt utifrån det som medföljer, men exempelvis ljusskyddet Quest Pro Full Light Blocker borde definitivt följa med, och likaså hörlurarna Quest Pro VR Earphones.
För oss som äger Quest 2 är det ingen nyhet att detta headset behövde flera olika tredjepartsprodukter för att vara ett dugligt headset; bland annat behövde man byta ut ansiktsskyddet som kunde irritera huden hos många spelare, och även själva huvudremmen behövde bytas ut mot bättre varianter för att headsetet skulle sitta bra på huvudet.
När Meta nu lanserar Quest Pro känner vi att de fortfarande inte är i hamn vad gäller tekniska förutsättningar. Framför allt är det avsaknaden av OLED-skärmar som gör oss misstänksamma — i ett premiumheadset som detta, med en prislapp på nästan 20 000 kr, borde det finnas riktigt bra skärmar med den nivå av svärta som bara OLED klarar av.
Vad gäller den högre upplösningen tycker jag själv att det är en onödig förbättring; upplösningen och prestandan var aldrig problemet med Quest 2 utan snarare borde man försöka förbättra dess korta batteritid, dåliga skärmar och undermåliga fresnel-linser.
Jag ser dock fram emot att testa ett ännu bättre headset från Meta, för även om jag är ointresserad av deras Horizon Worlds-projekt kan det vara kul att få ännu bättre prestanda och klarhet i de spel jag spelar i VR, exempelvis Half-Life Alyx och dess moddar.